Als ondernemer is alle aandacht voor je nieuwe product of bedrijf meer dan welkom, helemaal wanneer deze gratis is. Een goede manier om gratis aandacht te krijgen is door middel van het publiceren van een persbericht. Uiteraard dient je persbericht wel aan enkele voorwaarden te voldoen wanneer je wilt dat je persbericht ook daadwerkelijk wordt overgenomen en gepubliceerd. Daarom volgen hier tien gouden regels voor het schrijven van een goed persbericht.

1. Zorg ervoor dat je persbericht wel nieuwswaardig is. Vermeld dus niet dat er een nieuw personeelslid is aangenomen of dat er een bedrijfsuitje naar de bowlingbaan is gepland. Het gevaar bestaat immers dat journalisten je berichten niet meer serieus gaan nemen.

2. Denk goed na over wie je het persbericht toestuurt, zorg ervoor dat je alleen de relevante journalisten benadert.

3. Let op de toon waarmee je journalisten aanspreekt. Jij bent afhankelijk van hun, publicatie van je persbericht is een gunst.

4. Zet in de onderwerpregel van de e-mail: “Persbericht:” gevolgd door een goede titel. Het is dus niet slim om teksten als “persbericht voor de redactie” oid in de ontwerp regel te plaatsen. Houd de tekst hier ook zo kort en duidelijk mogelijk.

5. Plaats de tekst van het nieuwsbericht direct in de e-mail zelf, dus niet in de bijlage. Je kunt de opgemaakte pdf-versie eventueel in de bijlage plaatsen. Journalisten hebben namelijk vaak weinig tijd en willen direct kunnen zien of het bericht nieuwswaardig is.

6. Plaats de kern van je bericht direct aan het begin van het persbericht, verstop het niet verderop. Vermeldt de belangrijkste informatie direct in een korte lead van enkele zinnen.

7. Niet alle journalisten zijn op de hoogte van bepaald vakjargon, vermijd dit dan ook!

8. Vermeld altijd je contact gegevens aan het einde van het persbericht. Vermeld dus zowel vaste als mobiele nummers en zorg ervoor dat de contactpersonen ook daadwerkelijk bereikbaar zijn.

9. Vermeld aan het einde van het persbericht een link naar een webarchief met eerdere berichten zodat journalisten kunnen zien welke berichten je in het verleden nog meer hebt verstuurd. Geef hen tevens toegang tot logo’s en andere relevant beeldmateriaal.

10. Vermeld nooit de e-mailadressen van de andere journalisten in het cc-vermeld, op deze manier is het zichtbaar wie het bericht nog meer heeft gekregen. Het is immers minder interessant om persberichten te publiceren wanneer veel anderen deze ook hebben gekregen.