Vertegenwoordigers van de detailhandel lieten donderdagochtend aan minister Kamp van Economische Zaken weten dat de zij vinden dat de btw verhoging van vorig jaar moet worden teruggedraaid. Zij hopen  hiermee de economie te stimuleren.

De organisatie gaat samen met verschillende familiebedrijven, zelfstandig ondernemers en grote superermarkten als Albert Heijn proberen om de minister hiervan te overtuigen. Daarnaast hopen zij de aanstaande accijnsverhoging te kunnen tegenhouden.

De verhoging van de btw van 19 naar 21 procent heeft volgens Detailhandel Nederland niet het bedrag opgeleverd waarop gehoopt was. De maatregel leidde tot minder aankopen met extra verlies van omzet en werkgelegenheid en meer faillissementen tot gevolg.

Parkeertarieven en OZB-aanslag

De organisatie is ook van mening dat de parkeertarieven en de OZB-aanslag moeten worden bevroren, de loonkosten moeten worden verlicht en dat de leegstand moet worden aangepakt.  Detailhandel Nederland hoopt door middel van deze maarregelen de economie een zetje in de goede richting te geven. Winkeliers hebben momenteel veel last van de crisis en het veranderende gedrag van de consument. Zo doen steeds meer consumenten hun aankopen online.

Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland, vind dat er nu echt handelend moet worden opgetreden. “De consument bepaalt wat er gebeurt en de markt moet zijn werk doen, maar onnodige economische schade moeten worden vermeden”.

Lessen leren

Afgelopen donderdag werd het actieplan aan minister Henk Kamp aangeboden. SP-kamerlid Sharon Gesthuizen roept de regering op “lessen te leren” uit het actieplan. Volgens haar bevat het actieplan veel goede ideeën die kunnen bijdragen aan het herstel van de economie.  Zo is zij groot voorstander van het terugdraaien van de btw-verhoging, volgens haar heeft de verhoging het consumentenvertrouwen flink geschaad.