Steeds minder bedrijven in Nederland gaan failliet, een faillissement is ook niet iets waar je als ondernemer op zit te wachten. Toch is een faillissement niet altijd af te wenden, dan kan gekeken worden naar een eventuele doorstart. Wat houdt een doorstart ongeveer in en zijn er bedrijven die hierbij kunnen helpen. Het antwoord lees je in dit artikel op kleinzakelijknieuws.nl.

Bedrijf afslanken

Ondernemers die kiezen voor een doorstart, kiezen ervoor de bedrijfsactiviteiten te continueren in een vaak afgeslankte vorm. Een faillissement heeft als nadeel, dat je in negen van de tien gevallen niet meer kunt aankloppen bij de oude leveranciers, zeker niet bij leveranciers die nog een hoop geld tegoed hebben. Daarnaast hebben veel leveranciers argwaan bij een bedrijf dat een doorstart heeft gemaakt.

Helaas zijn niet alle leveranciers vervangbaar, daarmee moet een akkoord worden bereikt. Dan kan worden gedacht aan vooruit betalen, in combinatie met een opslagpercentage voor nog niet betaalde rekeningen. Toch zijn nieuwe leveranciers vaak een betere oplossing.

Voordelen doorstart

Een beroemde ex-voetballer zij ooit: “ieder voordeel heeft zijn nadeel”, dat is ook zo bij een doorstart. De voordelen van een doorstart zijn onder andere:

  • de schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon, want deze blijven achter in het gefailleerde bedrijf;
  • bedrijfsactiviteiten die in het gefailleerde bedrijf slecht presteerden kunnen worden afgestoten;
  • het personeel kan onder betere voorwaarden worden aangenomen, waardoor direct in de kosten wordt gesneden;
  • je kunt de machines, inventaris en eventueel de voorraden voor een prijs onder de daadwerkelijke marktwaarde overnemen van de curator;
  • ongetwijfeld zullen er bedrijfsmiddelen en diensten zijn die voor een lagere prijs kunnen worden ingekocht dan in de oude situatie, denk aan accountantskosten en huisvesting;
  • en vanaf dag één wordt winst gedraaid en er waait een vaak ook een frisse wind door het nieuwe bedrijf.

Adviesbureau Consultant op Maat

Toch is een doorstart minder eenvoudig te realiseren dan het lijkt, want hoe ga je bijvoorbeeld om met de curator en hoe kunnen bepaalde zaken het beste worden afgehandeld, daarvoor zijn adviseurs. Mocht de bovenstaande situatie jou bekend voorkomen en wil je in contact komen met een adviesbureau dat kan helpen bij een doorstart, dan kun je Consultant op Maat (www.consultant-lean-six-sigma.nl) benaderen.